Нові правила оформлення віз для в’їзду в Україну іноземців


З 10 вересня 2011 року кардинально міняються правила оформлення віз для в’їзду в Україну іноземців. Нові правила встановлені Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил оформлення віз для в'їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію» від 01.06.2011 р. № 567.

 

Зазначена постанова відміняє типи віз, які існують зараз. Замість культурної, релігійної, бізнес, приватної або інших віз запроваджуються три типи віз:

1. Транзитна віза (В).

2. Короткострокова віза (С).

3. Довгострокова віза (Д).

 

Короткострокова віза надає право іноземцям перебувати в Україні не більше 90 днів протягом 180 днів з дати першого в’їзду. Короткострокова віза оформляється як разова, дво- та багаторазова на шість місяців або на інший період, але не більш як на п’ять років.

 

Іноземці, які бажають залишитись в Україні більше ніж на 90 днів повинні отримати Довгострокову візу, яка видається як разова на 45 днів для в’їзду в Україну з метою оформлення посвідки на тимчасове проживання.

 

Отже, як випливає з зазначеної вище постанови КМУ, якщо іноземець бажає залишитись в Україні більше ніж на 90 днів, то йому спочатку потрібно буде отримати, зокрема, дозвіл на працевлаштування в Україні або мати запрошення релігійної організації, засвідчене Мінкультури, потім отримати разову довгострокову візу на 45 днів, а потім, коли іноземець приїде в Україну, протягом цих 45 днів отримати посвідку на тимчасове проживання в Україні.

 

При цьому, не змінився перелік держав, громадяни яких можуть в'їжджати в Україну без віз до 90 днів протягом 180 днів з дати першого в’їзду.

 

Практичні моменти застосування нових правил будуть більш зрозумілими з вересня 2011 року, коли правила почнуть працювати.

 

Більш детальна інформація про умови оформлення віз для в’їзду в Україну наведена нижче.

 

 

1. Короткострокова віза оформляється іноземцям для в’їзду в Україну, якщо строк їх перебування в Україні не перевищує 90 днів протягом 180 днів з дати першого в’їзду.

 

Короткострокова віза оформляється як разова, дво- та багаторазова на шість місяців або період, зазначений у документах, що є підставою для оформлення такої візи, але не більш як на п’ять років.

 

Загальний строк перебування на території України іноземців на підставі короткострокової візи не повинен перевищувати 90 днів протягом 180 днів з дати першого в’їзду.

 

Підставою для оформлення короткострокової візи є, зокрема, один з таких документів:

1. запрошення встановленого зразка фізичної чи юридичної особи, оформлене територіальним органом або підрозділом ДМС;

2. документ, що засвідчує родинні відносини з громадянином України або іноземцем чи особою без громадянства, що має посвідку на тимчасове або постійне проживання в Україні, зокрема свідоцтво про шлюб чи народження;

3. документ, що підтверджує туристичний характер поїздки згідно із Законом України “Про туризм”;

4. документ, який підтверджує, що особа є співзасновником спільного підприємства чи представником компанії (фірми, асоціації тощо) та в’їжджає в Україну для здійснення контролю за виконанням контрактів;

5. підтвердження Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України про в’їзд іноземця чи особи без громадянства з метою надання гуманітарної допомоги або провадження благодійної діяльності;

6. запрошення релігійної організації, зареєстрованої у встановленому порядку, що засвідчене Мінкультури, для короткострокового перебування в Україні в релігійних справах.

 

2. Довгострокова віза видається іноземцям як разова на 45 днів для в’їзду в Україну з метою оформлення посвідки на тимчасове проживання, що дає право на перебування або проживання в Україні на строк, що перевищує 90 днів.

 

Підставою для оформлення довгострокової візи є, зокрема, один з таких документів:

1. засвідчена в установленому порядку копія дозволу на використання праці іноземця чи особи без громадянства, оформленого Державним центром зайнятості або за його дорученням центром зайнятості Автономної Республіки Крим, обласним, Київським та Севастопольським міським центром зайнятості;

2. запрошення релігійної організації, зареєстрованої у встановленому порядку, що засвідчене Мінкультури, для роботи в релігійній організації.

 

Консульський збір за оформлення віз: разова віза — 85 доларів США;

дворазова віза — 130 доларів США;

багаторазова віза — 200 доларів США.

 

Підстави для відмови в оформленні візи, зокрема, наступні:

1. встановлення факту порушення іноземцем чи особою без громадянства законодавства під час попереднього перебування в Україні;

2. не підтвердження іноземцем чи особою без громадянства мети запланованого перебування в Україні;

3. відсутності документів, що дають змогу встановити намір іноземця чи особи без громадянства залишити територію України до закінчення строку дії візи.

 

 

Іван Палатов, юрист Юридичного Центру «Закон і Справедливість»

 

Завантажити

News_Letter_Visa.pdf